Skal du kjøpe bolig? Her er 10 ting du bør sjekke på visning

Par med flytteesker. Foto.

Dette bør du sjekke før du kjøper ny bolig

Kiler det i kjøpehjertet? Dersom du er på visning er det fort gjort å bli overveldet av førsteinntrykket og falle for sjarm. Her er 10 ting du bør sjekke som hjelper deg med å ha is i magen.

Er boligdrømmen i ferd med å oppfylles for første gang? Eller er det familieforøkelse som har ført til at du nå skal på visning? Uansett hva som har fått deg ut på visningsrunde etter visningsrunde er det er par ting du bør ha i bakhodet. 10 for å være nøyaktig!

1. UNDERSØK BOLIGENS OPPVARMINGS- OG ENERGIKARAKTER

Når du titter på et prospekt vil du kanskje legge merke til en liten bokstav i grønt, gult, oransje eller rødt. Dette er boligens energi- og oppvarmingskarakter, og indikerer hvor mye energi boligen bruker – samt hvor denne energien kommer fra. Bokstaven sier noe om hjemmets energistandard, der A er den beste karakteren. Fargen sier noe om hjemmets oppvarmingssystem og her er grønt den gjeveste fargen. Ha dette i bakhodet, også når du er på visning.

Dersom en eller begge av disse ikke scorer så høyt kan det være fordi boligen er eldre og benytter seg av fossile brensler eller mye strøm. Dette er det flere måter å endre på dersom du faller pladask for hjemmet likevel. Eksempelvis kan du isolere hjemmet bedre, samt investere i en varmepumpe som kan gi boligen en mye bedre oppvarmingskarakter. En varmepumpe vil også kunne redusere strømutgifter, i tillegg til å skape et bedre inneklima og gi deg den temperaturen du ønsker året rundt. En gevinst for både deg og miljøet – og hvem vet, kanskje det kan være med på å øke verdien av boligen hvis du skal selge igjen om noen år?

2. SJEKK FELLESUTGIFTER OG FELLESGJELD

Ser du allerede på prospektet vil det også være lurt å ta en kikk på fellesutgiftene og fellesgjelden. Hvor høye er de og hva inkluderer de? Er gjelden høy kan dette bety at noe nylig har blitt oppdaget og pusset opp – og det kan være fint å vite hva dette dreier seg om. Er man uheldig kan høye utgifter til disse to postene bety at borettslaget har blitt styrt litt i feil retning, og det har blitt tatt dårlige valg på vegne av fellesskapet. Her er det viktig å finne ut så mye som mulig før man går videre og kjøper boligen.

Skal du kjøpe enebolig vil det kanskje ikke være fellesgjeld og utgifter å tenke på. Her bør du heller sjekke kommunale avgifter per år, samt omkostninger. Husk at dette må beregnes inn i prisen dersom du velger å kjøpe, slik at du vet at du har råd til å bo i huset etter at kjøpet er gjort.

3. OPPDAG EVENTUELLE KONSEKVENSER AV BOLIGENS BELIGGENHET

Det er ikke bare boligen i seg selv du må bo i – området rundt vil også bli en del av ditt nye hjem. På visning er det greit å ta i betraktning hvor langt det er til naboer, matbutikker og eventuelle skoler eller barnehager. Må du kjøre over alt for å komme deg steder, eller holder det med en spasertur til de viktigste stoppene? Hvordan er kollektivtilbudet, sykkelveiene og turområdene? Finn ut hva du selv verdsetter og ikke glem å se etter dette når et nytt hjem skal kjøpes.

Det er også greit å vurdere eventuell forurensning i området rundt boligen. Er det slik at det blir vanskelig å lufte om sommeren? Eller vil forurenset vinterluft trenge seg inn på soverom og stue? Finner du drømmestedet og ser at dette er det eneste som er i veien med boligen finnes det råd. Har ikke hjemmet en varmepumpe bør du kanskje gå til innkjøp av en selv. Her får du mulighet til å regulere temperaturen inne uten å måtte være avhengig av å åpne vinduer og dører. I tillegg vil du kunne rense luften inne slik at hjemmet blir et deilig sted å være.

4. KJENN PÅ INNEKLIMAET

Uansett om du bor i nærheten av trafikkerte veier eller langt ute i marka kan dårlig inneklima bli et problem. Noen hjem er ikke bygget med tanke på god ventilasjon, andre hjem er dårlig isolerte og blir lett påvirket av omgivelsene utenfor. Sliter du med astma eller allergi er det ikke bare forurensing du må tenke på. Når pollensesongen kommer kan det bli like ille å bo landlig til, som det å bo langs veien.

Er du på visning og merker at alle vinduer står på vidt gap bør du derfor ta en prat med megler eller selger om inneklimaet. Hvordan er det til vanlig? Blir det raskt tett og ubehagelig inne vil det kunne påvirke hvordan du føler deg i eget hjem. Som tidligere nevnt kan dette heldigvis løses på en enkel måte med varmepumpe. Vinduer kan være lukket, og luften inne blir filtrert og renset. Temperaturen kan du også stille inn til det du selv ønsker.

Miniventilasjon kan også være perfekt dersom huset du skal kjøpe har ventilasjonsluker, men som kanskje ikke skifter ut lufta hurtig nok. Systemet har spesielt gode filterfunksjoner, som kan være særlig fordelaktig dersom man sliter med allergier. En miniventilasjon har mange fordeler som bedrer inneklimaet betraktelig ved at den gir rikelig med ny frisk filtrert luft utenfra, uten trekk og forurensning.

5. FOKUSER PÅ FUKTUTSATTE ROM

De fleste som allerede har et par visninger bak seg vet nok dette fra før av, men det er alltids greit med en påminnelse. Sjekk alle rom som kan være utsatt for fukt og fuktskader. Kjeller, loft, bad og vaskerom. Bruk nesen som våpen og still spørsmål dersom noe lukter uvanlig. Ta en nøye titt på vegger, gulv og tak, og still alltid spørsmål rundt fuktproblematikk til megler eller eier. Det er utrolig kjedelig å kjøpe katta i sekken, spesielt siden fuktskader kan være dyrt å rette opp i.

6. TEST UT TRYKKET I DUSJEN

Når du likevel er inne på badet og undersøker fukt er det en annen ting du alltid bør sjekke, nemlig trykket i vask og dusj. Er det en leilighet du ser etter vil det kanskje være dårligere trykk jo høyere opp du kommer. Er det en enebolig du vil ha, kan det være at eldre hus har problemer med vanntrykket.

Det virker kanskje ikke som et stort problem ved første øyekast – men når du står i dusjen i ditt nye hjem for tredje, fjerde eller femte gang og ikke får sjampoen ut av håret vil du begynne å bli rimelig irritert.

7. ER DET GOD DEKNING I BOLIGEN?

Å kunne holde kontakt med venner og familie etter flytting er viktig for mange. Derfor bør du sjekke om dekningen i boligen er god. Ta en runde rundt i ulike rom for å forsikre deg om at dekningen er god i hele boligen.

8. TA EN GOD TITT PÅ UTSIDEN

Utsiden av eneboliger, leiligheter eller rekkehus kan fortelle mye om tilstanden. Kjøper du hus eller rekkehus kan du selvfølgelig pusse opp en del selv, men dersom dette ikke er ønskelig bør du se etter alt fra gamle takstein som kanskje bør byttes snart, til flassende maling og slitne vinduskarmer.

I et leilighetskompleks vil utsiden kunne si deg mye om driften av bygget. Er det gammelt og skralt kan det hende at felleskostnadene snart vil øke dersom sameiet har planer om å pusse opp. Eventuelt kan det indikere at styret ikke har mulighet eller ork til å sørge for koselige fellesområder og vedlikehold av fasade.

9. HILS PÅ MULIGE NABOER

Har du muligheten, finnes det få som kan si deg mer om området og boligen du ser på enn de som bor der selv. På visning kan naboer være uvurderlige informasjonskilder, samt gi deg et inntrykk av hvordan det vil bli dersom du også bestemmer deg for å flytte inn.

Eventuelt kan naboene gi deg en fin pekepinn på nabolagsprofilen til området. Er det mange unge par, voksne med barn eller eldre mennesker som bor samme sted? Og hva er det du selv er på leting etter?

10. HVA SIER MAGEFØLELSEN ETTER VISNING?

Til syvende og sist bør du lytte til magefølelsen. En bolig kan virke helt perfekt på papiret og fremstå som en trygg investering. Likevel kan det hende at du ikke føler at det er rett valg. Samtidig kan et hjem ha flere såkalte fallgruver å gå i, men dersom magefølelsen sier at dette er hjemmet for deg kan det være en god idé å lytte.

Husk også at dersom du finner drømmehjemmet, men merker at det ikke har optimal oppvarming, nedkjøling eller inneklima, finnes det enkle løsninger som tar seg av dette. Vi i Mitsubishi Electric hjelper deg mer enn gjerne med å gjøre det nye hjemmet til alt det bør være! Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler i dag vedrørende varmepumpe og miniventilasjon – så får vi ting på stell!

Lykke til med fremtidig kjøp!

0